Etikk i moderne helse forskning

Etikk i moderne helse forskning

Et av de vanskeligste dilemmaene i moderne helseforskning, handler om etikk. Allerede under andre verdenskrig kom tematikken opp, Det ble utviklet en rekke nye medisiner under krigen, og man kan tenke seg at omfanget av skadede og syke personer, blandet med situasjonen verden var inne i, gjorde at testing på mennesker ble gjort mer hyppig enn hva som er fornuftig.

I dag handler etikken både om å strekke grensene for et normalt liv, samt at mange går langt for å se bedre ut. Plastisk kirurgi og medisinering har kommet ut av kontroll for mange, noe som for de fleste er uoverkommelig på grunn av kostnadene. Det handler også om et usannsynlig skjønnhetsideal som er mer skadelig enn noe annet. Unge mennesker blir deprimerte og misfornøyde av å ikke se ut som de retusjerte modellene i magasinene.

Problemet kan være å vite eller avgjøre hvor grensene går. Det virker ikke som om at det finnes noen grense, men statlig støttede prosjekter har alltid en vær-varsom plakat. Moderne helseforskning kan hjelpe enormt mange mennesker verden over, både med sykdommer og kroppslige hindringer, noe som er det første fokuset for helse forskning verden over.

dante