FORSKNING VISER SAMMENHENG MELLOM TARMEN OG PSYKISK HELSE

FORSKNING VISER SAMMENHENG MELLOM TARMEN OG PSYKISK HELSE

Du har kanskje selv opplevd hvordan stress og andre vonde følelser kan påvirke magen. Nå viser også ny forskning til at dette kan virke andre veien, at dårlig tarmflora kan påvirke psyken. NHI oppgir at blant personer med IBS (irritabel tarm syndrom) ser vi at om lag 60% lider av minst en psykisk lidelse.

Mange forskere, leger og helsepersonell har lenge undervurdert påvirkningskraften tarmen har på hjernen. Tarmbakteriene bidrar blant annet med å bryte ned næringsstoffene i det vi spiser, produsere vitaminer og bekjempe skadelige bakterier i kroppen. Nyere forskning viser til at genene bare er en liten del av hva som får oss mennesker til å fungere, bakteriene bidrar med om lag 150 ganger så mye som hva cellene gjør. Med andre ord styrer tarmbakteriene mye mer av kroppens funksjoner enn tidligere antatt. Tarmbakteriene virker inn på mer enn bare fordøyelsen, både humør og fedme er noe tarmbakteriene kan virke inn på. Hvis tarmfloraen er i ubalanse er det vist at dette kan føre til en rekke sykdommer som påvirker hjernen. Det er vist sammenheng mellom ubalanse i tarmen og flere psykiske lidelser, og demens som alzheimer og parkinson.

Det å tilpasse og gjenopprette balanse i tarmen kan i fremtiden vise seg å være en effektiv behandling mot en rekke sykdommer. Det er likevel mye forskning som gjenstår på dette feltet. Endring av tarmfloraen kan både gjøres ved å spise matvarer som har en positiv effekt, eller med medisiner. Uansett er det lurt å opptre forebyggende mot sykdommer ved å mate tarmbakteriene med god næring. Spesielt fiber har vist seg å virke positivt inn på humøret, og er vist å påvirke fordøyelsen i stor grad. Fiber finner vi i stor grad i belgfrukter, grove kornprodukter og frukt/grønnsaker, noe ethvert kosthold bør bestå av.

dante